Schimmelnagel

Schimmelnagel of kalknagel is een veel voorkomend probleem. Een schimmelnagel kan ontstaan door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld als je nagellak of gelpolish te lang laat zitten (maanden i.p.v. weken). Daarnaast ontstaan schimmelinfecties door besmetting met schimmelsporen. De voornaamste bronnen van besmetting zijn plaatsen waar veel mensen op blote voeten rondlopen. Voorbeelden hiervan zijn zwembaden, sauna’s en gezamenlijke doucheruimtes. Je kunt een schimmel ook oplopen zonder dat je in openbare ruimtes bent geweest. De één is gevoeliger hiervoor dan de ander. Verminderde weerstand kan hier een rol bij spelen.

We herkennen de schimmelnagel doordat ze vaak dik, brokkelig en verkleurd zijn. Een schimmelnagel geneest zelden of nooit vanzelf. Niet iedere nagel die er zo uitziet is per definitie een schimmelnagel. Het kan ook een psoriasisnagel of een traumanagel zijn. Daarom is het bij twijfel verstandig om een schimmeldiagnostiek toe te passen.

Biopt afname

Voor het uitvoeren van een schimmeldiagnostiek heb je een biopt nodig. Dit is een stukje geïnfecteerde nagel. De biopt wordt opgestuurd naar het UMC St Radboud te Nijmegen, afdeling Medische Microbiologie. De patholoog aldaar stelt vast of er een schimmel aanwezig is. Het is ook mogelijk om huidschilfers te onderzoeken op schimmel. Soms is het niet duidelijk of het hier gaat om een schimmel of eczeem. Naar aanleiding van de uitslag kan er een behandelplan worden opgesteld. De uitslag van het onderzoek duurt ongeveer 5-10 werkdagen.

Salon Ligé is bevoegd om schimmeldiagnostiek uit te voeren.

Samenwerking huisarts

Het is van belang dat de huisarts op de hoogte wordt gesteld van de behandeling.  In een enkel geval kan een orale antimycotica voorgeschreven worden. Deze medicijnen kunnen in sommige gevallen een schadelijke bijwerking hebben dus deze middelen worden niet altijd verstrekt.

Behandeling

Als de schimmeldiagnostiek positief is wordt er een behandelplan opgesteld. De behandeling vergt wel doorzettingsvermogen. Ik zal zoveel mogelijk de aangedane nagel verwijderen en jij dient nauwkeurig het behandelingsplan te volgen. Gebeurt dit niet dan blijf je in en vicieuze cirkel hangen.

Het is van groot belang dat de voeten 2x daags behandeld worden en dat ook de schoenen en sokken behandeld worden. Aangezien de teennagels langzaam groeien duurt het ook langer voordat de schimmel in zijn geheel is verdwenen. Daarom is het van belang dat je zelf ook achter de behandeling staat en het blijft volhouden.

Prijzen

Indien er toestemming is van de huisarts kan de diagnostiek vergoed worden. Dit is wel afhankelijk van het eigen risico en jouw zorgverzekering. Als er geen toestemming van de huisarts is dan bedragen de onderzoekskosten € 59,83. De kosten voor het afnemen van een biopt en begeleiding bedragen € 15,00.

Deze website maakt gebruik van cookies. Je gaat hiermee akkoord door deze pagina te gebruiken. We vertellen je graag meer over ons gebruik van cookies en uw privacy.