blogbericht

Schimmel- en kalknagels

Veel mensen hebben tegenwoordig last van schimmelnagels. In de volksmond ook wel kalknagels genoemd.

OPBOUW NAGELPLAAT

Een nagelplaat is opgebouwd uit cellen. Keratine, proteïne, 18% water en 5% olie. Om met zekerheid te kunnen vaststellen of je wel of geen schimmel nagel hebt moet er een kweek van de nagel gemaakt worden.

POSITIEF OP SCHIMMEL

Dit houdt in dat er een stukje van de nagel geknipt wordt. Deze sample wordt opgestuurd naar het laboratorium van het UMC St. Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Om zo’n kweek af te kunnen nemen dien je bevoegd te zijn. Dus niet iedere nagelstyliste of pedicure mag dit doen. Als er een positief advies terug komt is het van belang om de schimmelnagel te behandelen met de juiste producten. Maar niet alleen de nagel dient behandeld te worden. Ook moeten schoenen behandeld worden en sokken dienen minimaal op 60 graden gewassen worden om de schimmel te kunnen doden. Als je dit niet doet dan blijf je in een visuele cirkel hangen.

NEGATIEF OP SCHIMMEL

Is het antwoord negatief dan wordt er verder gekeken naar de nagel. Het kan ook een traumanagel zijn of een andere pathologische afwijking. We gaan samen bekijken welke behandeling het beste past. Dit kan dus per persoon verschillen.

BEHANDELING

Mensen laten vaak de nagellak of gelpolish veel te lang op de nagels zitten. Hierdoor kan ook schimmel ontstaan. Hoezo dan? Beiden lakken hebben maar een beperkte houdbaarheid als het op de nagels zit. Dit geldt voor zowel handen als voeten. Doordat de houdbaarheid verstrijkt laat de lak lucht en vocht door. Dit is de ultieme broedplaats voor schimmels en bacteriën. Daarom is het verstandig om nagellak iedere 1 à 2 weken te vervangen en gelpolish zeker iedere 6 weken. Dit voorkomt veel problemen. In een volgende blog zal ik hier dieper op in gaan.

Vaak zien we dat als men last heeft van schimmelnagels deze er dik en droog uitzien. Dit komt doordat de schimmel alle keratine en proteïne in de nagel op eet. Op die manier droogt de nagel uit en gaat deze omhoog staan. Dit kan ook pijnklachten geven in schoenen. Door het smeren van olie kan dit vaak al opgelost worden. De olie voedt de nagel en nagelplaat waardoor de nagel weer naar beneden gaat en dus vlakker wordt. De olie neemt de schimmel niet weg en daarom is het van groot belang om naast de olie een goede anti schimmelspray te gebruiken.

Je begint met het oliën van de nagels en na een paar minuten breng je de spray aan. De olie neemt de spray mee door de nagel waardoor deze goed naar schimmel kan. Doe dit 2 x daags en je gaat verschil zien. Bedenk wel goed dat de teennagels langzamer groeien dan de nagels aan de handen. Dus ook hier is geduld wel op zijn plaats. Een tip hierbij is om foto’s te maken zodat de vooruitgang bij gehouden kan worden.

Naast deze behandeling thuis kan je pedicure ook een handje meehelpen. De pedicure freest zoveel mogelijk van de schimmelnagel weg. Op die manier is de schimmel kleiner of in sommige gevallen al bijna weg. Daardoor kan de spray ook beter zijn werk doen.

NAGELLAK VS. SCHIMMEL

Heb jij last van schimmelnagels of denk je deze te hebben dan kun je bij mij de mycose test uit laten voeren om er zeker van te zijn of er daadwerkelijk een schimmel zit of niet. Maak hiervoor een afspraak in de salon.

Heb je vragen hierover stel deze dan gerust hieronder of via de mail info@salonlige.nl

Deel dit bericht

Deze website maakt gebruik van cookies. Je gaat hiermee akkoord door deze pagina te gebruiken. We vertellen je graag meer over ons gebruik van cookies en uw privacy.